Underskrift

Milliardprojekt ved Nakskov Havn

Om 3½ år begynder en helt ny form for produktion i Danmark, når landets første hvederaffinaderi står klar.

Placeringen af første spadestik til Danmarks første hvederaffinaderi er nu lagt fast. Stifterne af Dansk Biokemi har nu erhvervet et areal på 100.000 m2 ved Stensø, syd for havnen i Nakskov, af Lolland Kommune. Anlægget ventes i drift fra slutningen af 2025.

Vi ser Nakskov og Lolland-Falster som den helt ideelle placering for virksomheden, og vi ser frem til at kunne bidrage betragteligt til CO2-reduktionen og levere nye bæredygtige materialer til produktions-Danmark og -udland.

Sådan lyder det fra Svend Brandstrup, CEO i Dansk Biokemi i forbindelse med underskrifter på overtagelsen af grunden torsdag den 2. juni.

100 nye arbejdspladser

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, ser frem til at byde velkommen til endnu en grøn virksomhed i kommunen:

Vi træder i disse år nogle store skridt ad bæredygtighedens vej på Lolland. Jeg glæder mig over at kunne byde velkommen til en virksomhed, som skaber 100 lokale arbejdspladser ved en i forvejen aktiv erhvervshavn, og som samtidig bidrager aktivt i klimakampen

Mindre import og genanvendelse af restmaterialer

Dansk Biokemi benytter sig af processer, der raffinerer hvede til bl.a. klid og gluten til brug i bl.a. fødevarer og foder, samt biopolymerer, der i mange sammenhænge kan erstatte bl.a. plastikmaterialer. 

Biogassen er afgørende

Det er netop Lollands grønne linje og landbrugsproduktion der var udslagsgivende for beliggenheden, fortæller Director i Dansk Biokemi Kristian Bennetsen, ikke mindst den grønne gasledning.

Muligheden for at kunne aftage grøn biogas fra de lokale biogasanlæg, som bliver etableret i forbindelse med gasledningen på Lolland-Falster, har været helt afgørende for os. Beslutningsprocessen frem til dagens kontraktunderskrivelse er foregået med minimale komplikationer. Dansk Biokemi kom til landsdelens erhvervsorganisation i 2021 og herfra gik det stærkt

Fortæller Steffen Lund, investeringschef i Business Lolland-Falster. 

Der var et godt match fra starten, og vi kunne hurtigt levere et overblik, som gav Dansk Biokemi indsigt i alle nødvendige parametre for at kunne træffe beslutning om etablering ved Nakskov… Vi oplever særdeles stærk både inden- og udenlandsk interesse for Lolland-Falsters bæredygtige erhvervsprofil; bl.a. i kraft af en veldrevet og solid landbrugssektor, en transport-infrastruktur med Femern forbindelsen og erhvervshavn, samt en stærk grøn energi-infrastruktur i form af lokalt produceret biogas-, vind- og solenergi. Alt sammen faciliteter som samlet set er second to none i Nordeuropa, for en type virksomhed som Dansk Biokemi

Steffen Lund

Kontakt

Steffen Lund, investeringschef

Business Lolland-Falster 

Mob: 5310 0464

E-mail: sl@businesslf.dk

Kristian Bennetsen, Director

Dansk Biokemi

Mob: 3158 7913

E-mail: kb@danskbiokemi.dk

Flere nyheder